Szürreál-vizuális mágia....

Rékai Zsolt - Festő Napló

Rékai Zsolt - Festő Napló

Lenézni valkit!

2023. szeptember 20. - RekaiZsolt

Idéztem már Elizabeth Strout: A nevem Lucy Barton című könyvéből. A könyvet bevallom, meglehetősen lassan olvasom. 

Amit most kiemelnék, az a rész: 

"érdekel, hogyan érjük el, hogy felsőbbrendünek érezzük magunkat egy másik embernél, egy másik embercsoportnál. Megtörténik ez mindenhol és mindig. Nevezzük bárminek, azt hiszem, lényünk legalantasabb része ez a vágy, hogy találjunk valakit, akit lenézhetünk."

Elizabeth igazsága annyira alap, hogy szinte evidens.

1977-ben megjelent Carl Sagan: Az éden sárkányai című könyve, és emlékeim szerint abban írja le, hogy az emberi agy úgy fejlődött, hogy az evuluciós rétegek egymásra rakódtak. A kétéltű hal agyára újabb réteg került, a "hüllő agy".  Ez az agyi rész felelős, a hirearchizációs ösztönök meglétéért.

Van egy majomfajta, ahol  domináns hím, jelképesen meghágja a csoport hímjeit is, hogy kifejezze úralmi helyzetét, a hímek nőstényekéhez hasonló alávetettségét.

 

Azthiszem, a "hüllőagy" emberi, társadalmi kontrollja (?!) egyszerre genetikai és kultúrális készség. 

 Csoportalkotás szükségszerű és lehetetlen rátermett vezetők nélkül, de a rátermettség helyén gyakran  számító és manipulatív agresszió áll. 

Az ösztönök kontrollja társadalmi kondiciók, bevésések, meg kulturáltság, kultusz kérdése (is). 

Politologián tanultam, hogy  modernizmus kezedete valahol ott húzódott, amikor  középkorban a gazdag itáliai kereskedők  tőkéjüket manifakturák létrehozásába fektették, a mégnagyobb haszon reményében.

A maifakturákba terelt földművesek ösztönéletét vissza kelett fogni, -azt már nem lehetett mint kint a természetben,- amihez  vallás nagy segítséget nyujtott. 

 Gazdagok erkölcseire ma sem azok a szabályok érvényesek, mint mondjuk az alkalmazottakéra. (Különös paradoxon!)

És a "hüllőagy" racionalizál. 

 

Retorikailag úgy aláz meg, rendel alá, hogy fel sem tűnik, testbeszédet alkalmaz, megfigyeli a gyengéidet, kiszolgáltatott helyzetbe terel, megvárakoztat, amit nálad megtoról azt önmagának elnézi, különbejáratú szabályokat teremt számodra, ,elvárásokat súlykol, érzrlmet követel, miközben racionális marad, úgy racionális, hogy stratégiája van, azonnal kihasználja a bizonytalanságod...  Mindez végtelenségig folytatható....

 

És nem csak a hímek! 

 Nőstények marketingkosztümje is relyt valamit, amit neked tarogat, csak fordíts hátat egy pillanatra....

 

Hogy lenézem a "hüllőagyú" nőket és férfiakat?!

Persze! 

Nekem is van "hüllő agyam".... 

 

,

A bejegyzés trackback címe:

https://rekai-zsolt.blog.hu/api/trackback/id/tr5218218303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása