Szürreál-vizuális mágia....

Rékai Zsolt - Festő Napló

Rékai Zsolt - Festő Napló

Kék és vörös

2024. május 01. - RekaiZsolt

„Hszi Csin-ping kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra, május 8-án. „

 

Az utolsó lökést, Benedek Ágota műve („ rumbarumbamm egy kibaszott karanténnapló”) adta meg, hogy  politikai eseményekkel aktualizáljam a bejegyzéseimet.

Volt már ilyen késztetésem, amikor Márai naplóit olvastam. Márai késztetett és kvalitásával meg is gátolt, hogy integrálható mintaként vegyem alapul. Gátlás így utólag az volt, hogy hiába tanultam politológiát, festőként mindig volt megfontolás nyilvános politikai állásfoglalásokkal, az óhatatlan elköteleződésekkel szemben.  Ez így van még akkor is, ha jók a történelmi ösztöneim. Személyes létem csak önmagamban keverhetem össze a köznap zajaival.

Festményekben mindig van világnézeti állásfoglalás, csak nem direkt módon. Márai intellektuális teljesítményét túlszárnyalni nem lennék képes, hiszen valódi időutazást tesz lehetővé a valamennyire ismert és részben megélt félmúltba.

Benedek Ágota fordított Márai. Abban az értelemben az, hogy példának okáért közli, adott napon hány beteg volt, hányan haltak meg. Orbán Viktor rendkívüli rendeleti kormányzást adta hírül a sajtó.

Nem fűz hozzá megjegyzést.  Brutális egyszerűséggel mutatja be a női lét és párkapcsolaton belüli megélés klauzúráját,  biológiai és szellemi jelenlét hullámzásait.

Még tart  „Köztes” címen megrendezett önálló kiállításom.

 Sok kiállításon vettem részt, leginkább galériák csoportos rendezvényein. Számos festő ismerősöm kinyilvánította, ezek a többnyire hónapos időszakot átfogó események igaziból csak egynapra korlátozódnak, a megnyitó napjára.

Kiállítani nem kereskedelmi értelemben fontos, hanem a szakmai aktivitás demonstrálása miatt…

Részben igaz.  Amikor valaki el is szeretné adni  festményeit, bárhova fordul, elsőnek arra keresnek rá interneten, milyen a portfolió, hol és hány kiállításon vett részt?!

Festeni -siker ide vagy oda, - rulett. Nem lehet tudni, milyen irányba fordul a világ, közízlés, kulturális preferencia. Többnyire nem szokták jól felismerni a történeti irányvonalat, keresztbe tesz egy új, eredeti áramlat…  Élet mehet rá, ha valaki téteket játszik… Talán nyerni is lehet, csak ritkán ott, ahol szeretnénk!

Most azt festem, hogy jobb oldalról színes ólomüveg ablakon ömlik képtérbe a fény. Mintha templom-belső lenne, és a „mintha” absztrakt és fiktív (felső) teréből két lovag ereszkedik alá…

Kék és vörös dominál!

A bejegyzés trackback címe:

https://rekai-zsolt.blog.hu/api/trackback/id/tr3018394685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása