Szürreál-vizuális mágia....

Rékai Zsolt - Festő Napló

Rékai Zsolt - Festő Napló

Mesterséges értelem 9

2024. augusztus 23. - RekaiZsolt

Rékai Zsolt: AI-val generált kép

Megérkezik az Art in America legújabb száma. Átfutom és találok benne egy írást: AI-Generated Images Are Spreading Paranoia and Misinformation. Can Art Historians Help? – címmel.

Paranoiát mesterséges intelligenciával hamísított képek (is) okozhatnak, de ezeket szinte bizonyosan kiszűrik a művészettörténészek, mivel az ritka dolog, hogy semmiből előkerül egy ismert festő műve. Gyakorta még a „semminek” is van előzmény története.

Ma hamis művek leleplezése viszonylag könnyű, remek eljárások vannak a festék és vászon összetételének és korának meghatározására, tűnjék az bármennyire is réginek.

A cikkben nem is festményhamisítás, hanem a képi dokumentumok hamisításáról esik szó, és arról, hogy a hamis képek borzalmas következményekkel járhatnak, rombolhatják híres emberek karaktereit, ám lehet, nem is ez a cél, csak címlap fotó marketing. Közepes képességű újságíró,- ha eléggé szociopata,- képes lehet bármihez, bármilyen illusztrációt generálni.

                                        Általam generált (hamis) könyvábra.

Ezen a ponton lépnek színre művészettörténészek és AI szakemberek, akik meg tudják tanítani, adott technikai pillanatban milyen szempontok, hibák leplezik le hamisítást.

Az írás illusztrációja, fehér esőkabátos pápa portré, amin három ponton is be van karikázva a vetett árnyék hibája. Ebben a mesterséges intelligencia még nem annyira jó.

Alább közreadom a magazinból kimásolt felsorolást:

-dolgok, amelyek nem illeszkednek egymáshoz (minták a csempében,
ruhadarabok)

-természetellenesen sima bőr

-túlzottan megnyúlt kezek illetve természetellenesen pózolt térbeli vetemedés, vagy nem egybevágó síkok

-rosszul igazodó tükröződések és árnyékok

-teljesen elmosódott háttér, amelyből hiányzik
a specifikusság

problémák az objektum állandóságával (mondjuk,
hogy egy vessző ugyanazon végtag felett és alatt jelenik-e meg)

- elrontott szöveg

Mondani sem kell :)


A szerző nagyra értékeli azokat a hírügynökségeket, akik képek vizsgálatára szakembereket tartanak. (Régen is voltak megbízható és megbízhatatlan hírforrások. Ezekre is illik figyelni!)

Festők esetében szinten fontos, hogy generált művek ne karakter (stilus) lopásra épüljenek, és amikor valaki tovább oszt generált művet, forrást mindig fel kell tüntetni.

Rékai Zsolt: AI-val generált kép

A bejegyzés trackback címe:

https://rekai-zsolt.blog.hu/api/trackback/id/tr2818472211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása