Szürreál-vizuális mágia....

Rékai Zsolt - Festő Napló

Rékai Zsolt - Festő Napló

Mesterséges értelem 13

2024. szeptember 12. - RekaiZsolt

Rékai Zsolt: GenAI munka

Irtózatos sebeséggel fejlődik a mesterséges értelem. Most jön ki az a verzió, amelyik szóban kommunikál és képes érzelmek kifejezésére és érzékelésére. Ugyanakkor a Google megépítette a kvantum számítógépet, ami már nem kettes számrendszer alapú, hanem hálózatban működik, mint az emberi agy.

Zárójelben említem, vagy húsz évvel ezelőtt nyilatkozta egy magyar mérnök, hogy olyan processzort hozott létre, amit szerinte közvetlenül az emberi agyhoz lehet csatlakoztatni, az akkori processzorok teljesítményét ezerszeresen meghaladja, és teljesen máshogyan, hasonlóságok alapján, asszociatíve lehet programozni.

A riporter megkérdezte, mikor lesz ebből polgári felhasználás?!

A feltaláló azt válaszolta, mindig a katonai felhasználás az első, a hagyományos processzorok gyártási technológiájának ki kell futni, és ezek alapján esetleg évtizedekről lehet beszélni.

Amennyiben ez komolyan vehető, az újdonság gyakran ősrégi, mire a felsőbb régiókból alácsorog.

Azért zárójel a zárójel, mivel az az avulás ideje is lehet exponenciális. 

                                                       Rékai Zsolt: GenAI munka

Azt olvasom, hogy azért nincsen, azért nem érdemes könyvet írni, mesterséges értelemről, mivel mire megjelenne, már el is avult.

Engem változatlanul dolog képalkotási része érdekel, és naponta számos generálást végzek. A tapasztalat részben megújul, bizonyos értelemben el is avul, azonban energiabefektetés nem megspórolható.

Rékai Zsolt: GenAI munka

Azért nem megspórolható, mivel nem csupán eszköz fejlődik gyorsan, hanem esély van arra, hogy  felhasználó művész is új referenciákat szerezzen vizuális világlátás terén.

Arra gondolok, hagyományos festői munka havonta (mondjuk- nálam-...) produkált két festményt. Ezek tapasztalatai alapján fejlődött mentális reprezentáció.  Jó esetben eredeti, színes és változatos sorozatok jöttek létre.
Jó esetben nem született túl sok piacképtelen kísérlet.
A fenti rutin tükrözte egyén és világ kölcsönös dinamikáit. Feszített, de azért nem túl gyors dinamika-időt (is).

 Mesterséges értelem segítségével létrejövő látvány azonnali, még akkor is szélsebes, ha húsz-harminc korrekcióval jön létre az elvárt eredmény. A szinthez tartozó lécet, mindenkor (az) ember teszi fel, és közben képileg és szakmai vonatkozásban, nyelvileg is fejlődik, új építkezési metódusokat alakít ki.

 Hasonló variációktól eltekintve napi négy öt elfogadható színtű munkát tudok létrehozni, talán tízszeresre tehető (köztes) munka-kép generálásán keresztül, és akkor szoktam leállni, amikor formailag, tartalmilag beletrafáltam valamibe.

Amit egy hónap tekintetében művészeti kivitelbe konvertálok, az ma sem, több, mint két három festmény.

Nem  darabszám mennyisége nőt, hanem  létrehozás közbeni belső, szakmai párbeszéd a "GenAI-val", ötletelés, képalkotási variációk sebessége. A sebesség gyors avulást is jelent, ami pár hónappal ezelőtt kielégített, és talán meg is festettem volna,- ha van rá elég idő,- ma már csak, mint áttekinthető tendencia érdekes.

 

                                                     Rékai Zsolt: GenAI munka

A bejegyzés trackback címe:

https://rekai-zsolt.blog.hu/api/trackback/id/tr4018490307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása